Domů » Zápisník » 2019 » leden

Otec vypráví čtvrtek 10. leden, 2019 / 1 komentář

"Jednou se mi stal v práci strašný trapas," řekl otec a jeho výraz ve tváři se zkřivil jako by kousl do citrónu.

"Přišla za mnou do kanceláře jakási paní a chtěla, abych ji zastupoval u soudu. Dozvěděla se totiž, že by mohla mít v rámci odškodnění nárok na asistenční službu, na kterou by jí přispíval bývalý zaměstnavatel. Měla těžký pracovní úraz, dělala obsluhu u lisu a nechala v něm obě ruce po zápěstí.

Snažil jsem se představit si, jak asi zvládá běžný život. Jak pere, žehlí, vaří, jak se stará o děti, jak chodí na záchod… Ona s tím požadavkem totiž přišla až patnáct let po úrazu! Tehdy jí dali jen odškodnění a invalidní důchod, nevěděla, že by si mohla nárokovat ještě pomoc v domácnosti. Musel jsem se jí taktně zeptat, jak všechny tyto běžné činnosti zvládá, protože jsem věděl, že soud to bude zajímat. Vysvětlovala mi, jak co dělá, dokonce mi předvedla, jak ovládá některé domácí spotřebiče. Pochopil jsem, že se všechno naučila znovu a žije vlastně normální život.

Sepsal jsem s ní žádost pro bývalého zaměstnavatele. Takový je postup, vždycky se musíš nejdřív snažit o mimosoudní dohodu. No a když jsem žádost dopsal, vytiskl jsem ji a položil na stůl před tu paní. A pak jsem jí řekl:

´A teď mi to tady podepište.´

Bože, jak jsem mohl plácnout takovou kravinu! Pochop, ona neměla ruce a já jí řekl, ať se podepíše! Takový trapas! Hned jsem se začal omlouvat, že mi to nedošlo, a že to vlastně můžu podepsat za ni jakožto její zástupce, ale to víš, blbé slovo už nevrátíš. A víš co udělala? Ona mezi ty dva pahýly vzala tužku a vykroužila na papír jakýsi klikyhák. Neurazila se, nelkala, neřekla ani slovem, že nemůže. Ona se prostě normálně bez řečí podepsala!"

"Páni… A jak to s ní dopadlo? Vysoudila nakonec tu pomoc v domácnosti?"

"Jistěže. To jsem věděl už na začátku, že jí nárok přiznají. Muselo to jít ale k soudu, zaměstnavatel samozřejmě její žádost zamítl. Dokonce tu její soběstačnost protistrana obrátila proti ní. Argumentovali tím, že když se o sebe starala patnáct let, tak asistenci nepotřebuje. Ale stejně jsem věděl, že to vyhrajeme, protože zákon byl jednoznačně na její straně."

"No vidíš, tak jsi jí vlastně nakonec pomohl."

"Pomohl… nevím. Snad. Ale mně ti byla taková hanba, že jsem si od ní ani nevzal peníze."


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
151413119
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
@VHestur
...i když se dokážeš s křivdama vyrovnat, křivdama zústávvají...
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace