Domů » Blog » Procházky pro Pražáky II - Krajinou barona Ringhoffera

Procházky pro Pražáky II - Krajinou barona Ringhoffera pondělí 3. duben, 2017

Zámek Štiřín

Vítejte u druhého dílu turistického průvodce po středních Čechách. 
Více informací o postupně vznikající publikaci najdete v sekci Úvodemprvním dílu průvodce.
Jednotlivé kapitoly průvodce si můžete přečíst v odkazech níže.

Obsah:

Úvod
Práce s průvodcem Návod pro tisk
I. Procházka po vesničkách střediskových
II. Krajinou barona Ringhoffera



Další kapitoly budou zveřejňovány postupně, každý měsíc jedna.

PDF soubor průvodce určený pro tisk si můžete stáhnout na konci tohoto článku v sekci Přílohy.

Str. 11 - Krajinou barona Ringhoffera 1/6 Str. 12 - Krajinou barona Ringhoffera 2/6 Str. 13 - Krajinou barona Ringhoffera 3/6 Str. 14 - Krajinou barona Ringhoffera 4/6 Str. 15 - Krajinou barona Ringhoffera 5/6 Str. 16 - Krajinou barona Ringhoffera 6/6


II. Krajinou barona Ringhoffera

Kostelecký rybník

Délka trasy: 21 km 
Typ trasy:
lineární
Zajímavosti: lom Chlum, Velkopopovický pivovar, zámek Štiřín
s pěkným parkem, zámek Kamenice Doprava: tam – vlakem každou půlhodinu z Hlavního nádraží do
Mirošovic u Prahy; zpět – ze zastávky Kamenice, Nová Hospoda jezdí
pravidelně několik linek autobusů (např. 337 nebo 339) do zastávky
Budějovická Podrobnosti: trasa je vhodná také pro kolo, během cesty je dostupné
občerstvení, obchod a bankomat Geocaching: Krajinou barona Ringhoffera (GC3VAKQ)
Mapa: Mapy.cz

Baron František Ringhoffer II.

Až se budete v horkém létě v nějaké hospůdce osvěžovat pivem Velkopopovický Kozel, vzpomeňte si, že za vznikem tohoto věhlasného pivovaru stál jeden z nejvýznamnějších průmyslníků 19. století. Rozhodl se tak poté, co byly v jeho oblíbeném kraji nalezeny vydatné prameny vody. V té době měl za sebou již úspěšnou kariéru podnikatele ve strojírenství. Na Andělu, přesně tam, kam dnes chodíte na nákupy do Obchodního centra Nový Smíchov, nechal v roce 1852 postavit velkou továrnu na železniční vagóny. A ne jen tak ledajakou. Ringhofferův závod byl největší vagónkou v Rakousku-Uhersku a jeho vozy vyrobené na Smíchově dobře sloužily také císařovně Alžbětě.

Vraťme se ale do jeho oblíbeného kraje, totiž do okolí Velkých Popovic. Právě zde, v okolí zámku Štiřína a zámku Kamenice, s celou svojí rodinou pečovali o krajinu, vysazovali aleje a upravovali cesty. Výsledky jejich práce jsou patrné dodnes a právem je připomíná Naučná stezka, po které vás nyní posílám.

Hamerský rybník u zámku KameniceHamerský rybník u zámku Kamenice - Foto: Mamka

Po naučné stezce Krajinou barona Ringhoffera

Orientace na trase je tentokrát velmi snadná. Celá cesta je značená jako naučná stezka, tedy zeleným úhlopříčným pruhem v bílém čtvercovém poli. Budete-li tuto značku následovat až do Kamenice, určitě se neztratíte.

Vaše putování po stopách rodu Ringhofferů začněte na vlakovém nádraží v Mirošovicích u Prahy. Auto tentokrát nechte doma, konec výletu je v Kamenici a doprava zpět do Prahy je odsud snadná. Vydejte se po modré turistické značce, která je zároveň naučnou stezkou.

Hned první zajímavostí je zatopený lom Chlum. Ten měl v oblibě Bohumil Hrabal, když jeho prostředí zvěčnil v novele Obsluhoval jsem anglického krále. Pokud lom budete chtít navštívit, sejděte z modré značky a vydejte se po silničce až k němu. Má čistou, zeleno-modře zbarvenou vodu.

Ve Velkých Popovicích vám nesmí uniknout pivovar. Vždyť právě ten zdejší oblast tak proslavil. Dnes pivovar patří pod Plzeňský prazdroj, ale stále nabízí značku Velkopopovický Kozel. Budete-li mít trochu času nazbyt, můžete se vypravit na exkurzi dovnitř a ochutnat pivo přímo z tanku, prohlédnout si novou a starou varnu, stáčírny, ležácký sklep a maskota pivovaru – kozla Oldu. Kdyby vás náhodou návštěva pivovaru příliš unavila, můžete zde výlet přerušit a odjet autobusem zpět do Prahy. To by ale byla škoda, a proto pokračujte dále po Naučné stezce.

Pokud si budete chtít prohlédnout zámek Štiřín, musíte sejít z Naučné stezky na rozcestí „U Všedobrovic“ a vydat se po zelené. Žádná velká zacházka to není a určitě se vám bude líbit v zámeckém parku.

Poté se můžete na modrou opět napojit a jít se podívat na zámek Kamenice. Sledujte mapu, ať se v té Olešovicko-Kamenické džungli neztratíte. Všimněte si, že vížka zámku nápadně připomíná čelní věž zámku Hluboká. Dovnitř se ale nedostanete, rezidence je v soukromých rukou a není přístupná veřejnosti.

Naučná stezka končí u Kosteleckého rybníka. Pokud si ale budete chtít cestu zkrátit, můžete vyrazit na nejbližší autobusovou zastávku ‚Kamenice, U Dvora‘, případně se můžete trochu přiblížit do centra a jet ze stanice ‚Kamenice, Kulturní dům‘, u které je také hospoda U Partyzána. Otevřeno mají denně. Schválně, jaké pivo tam asi čepují? :-)

Celou dobu budete míjet infotabule, které vám připomenou, čím je dané místo spjaté s baronem Ringhofferem. Projdete se parky, které dal vytvořit, alejemi, které zasadil, uvidíte zámky, které udržoval. A na konci poznáte, jak jeden člověk dokázal změnit celý kraj ve prospěch všech.

Koně na statku v KameniciKoně na statku v Kamenici - Původně měděný hamr rodu Ringhofferů, dnes stáje Kamenický dvůr.
Foto: Mamka

Tip:

Ti z vás, kteří neradi chodí sami, se mohou připojit ke každoročnímu hromadnému pochodu, který se koná vždy na konci dubna. Trasu účastníci zdolávají pěšky, na kole i koloběžce, zkrátka každý tak, jak je to zrovna jemu blízké. Letos, tedy v roce 2017, to bude již 12. ročník putování. Připadá na datum 22.4. a vychází se v 9:30 od vlakového nádraží v Mirošovicích. A právě na letošní rok navíc připadá významné výročí 200 let od narození Františka Ringhoffera. Není lepšího způsobu, jak uctít jeho památku, než nechat se provést krajem jeho srdce.

Pozvánka na pochod zde: Putování krajinou barona Ringhoffera

Naučná stezka Krajinou barona RinghofferaNaučná stezka Krajinou barona Ringhoffera - Po rozkliknutí lze mapu zobrazit na Mapy.cz


Pokud chcete dostávat upozornění na nové články na mém blogu, přejděte prosím na odkaz zde: Odebírat novinky

Přílohy

Galerie k článku Procházky pro Pražáky II - Krajinou barona Ringhoffera

Brána do věhlasného Velkopopovického...
Brána do věhlasného Velkopopovického...
Kozlovna u pivovaru
Kozlovna u pivovaru
Tak který je kozel Olda? :-)
Tak který je kozel Olda? :-)
Klášterní rybník ve Velkých Popovicích
Klášterní rybník ve Velkých Popovicích
Kaplička na rozcestí Brtnice
Kaplička na rozcestí Brtnice
Rybníky u Černého mlýna
Rybníky u Černého mlýna
Struhařovský rybník
Struhařovský rybník
Cesta po hrázi Struhařovského rybníka
Cesta po hrázi Struhařovského rybníka
Statek ve Struhařově
Statek ve Struhařově
Mlýnský rybník
Mlýnský rybník
Domek porybného na Mlýnském rybníce
Domek porybného na Mlýnském rybníce
Hamerský rybník u zámku Kamenice
Hamerský rybník u zámku Kamenice
Zámek Kamenice od Hamerského rybníka
Zámek Kamenice od Hamerského rybníka
Koně na statku v Kamenici
Koně na statku v Kamenici
Alej u Ringhofferovy hrobky
Alej u Ringhofferovy hrobky
Kostelecký rybník
Kostelecký rybník
Naučná stezka Krajinou barona Ringhoffera
Naučná stezka Krajinou barona Ringhoffera
Jaké pivo se asi čepuje v místních...
Jaké pivo se asi čepuje v místních...
Zámek Štiřín
Zámek Štiřín
Debrný rybník v zámecké zahradě
Debrný rybník v zámecké zahradě

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
2161581
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Pavel Meduna
Ahoj výletníci, trasu jsem si prošel jednoho mrazivého únorového dne v roce 2015, rozhodně doporučuji, znám dokonce i majitelky keše:-)
Zdeněk Charvát
:-) zase pěkné no syslím si to až zase pojedu do Práglu
díky za náměty
Markéta Dobešová
Čau Zdeňku, díky za komentář ;-)
Jojo, i kolem Prahy je toho dost ke koukání. Navíc je to příjemná pohodová multinka, kterou máš, myslím, i v bookmarku. :-)
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace