Domů » Blog » Stezka odvahy po Vidimských lávkách

Stezka odvahy po Vidimských lávkách neděle 14. červen, 2015

Hlavně se nedívej dolů... :-)

Ač je tomu již rok, co jsme podnikli výlet na lávkovou stezku za obcí Vidim na Kokořínsku, vzpomínka na tuto soutěsku je stále velmi intenzivní. Ostatně není se čemu divit, procházka po ztrouchnivělých trámech nad propastí po hraně skalních věží je skutečně vzácným zážitkem. Na taková místa se nezapomíná. 

Lokalita: CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, část obce Horní Vidim
GPS souřadnice:
Vstup na stezku - N 50°27.961 E 014°31.705 (Mapy.cz)
Ledová jeskyně - N 50°27.703 E 014°31.893 (Mapy.cz)
Délka okruhu: přibližně 5 km
Geocaching: Chyba lávky (GCZ2BV)
Ledová jeskyně (GC2FG2M)

V pohlcení vegetacíVidimské lávky jsou názornou ukázkou pravidla, že na ta nejlepší místa turistické značky nevedou. Skutečnost, že některé mapy jejich existenci téměř neregistrují, a stručné zmínky o nich lze nalézt jen na několika webových stránkách, udržuje toto zajímavé místo v malém povědomí, a díky tomu odolává nájezdům milovníků Kokořínska. Nízké návštěvnosti také napomáhá fakt, že místo není snadné najít. My máme tento úkol ulehčený díky GPS navigaci, která nás vede od rybníka na návsi v Horní Vidimi směrem na jihovýchod, kde za zámeckým areálem nalézáme nenápadnou vyšlapanou pěšinu vedoucí do lesa. Když se před námi ukazuje první lávka, máme vyhráno. Nyní už se nemůžeme ztratit.

Hned za vstupem do soutěsky začíná úžasná podívaná. Stezka, která je součástí zpustlého parku vybudovaného ve skalách za zámkem, si již mnoho let žije vlastním životem. Terén tvoří malé skalní město s mnoha prohlubněmi a propastmi přemostěnými několikametrovými železobetonovými lávkami. Ty však po mnoha letech bez údržby zchátraly a zarostly bujnou vegetací, která je místy zcela zahalila do zeleně. Zábradlí již dávno odnesl čas a průrvy mezi skalními věžemi jsou mnohdy hluboké i pár desítek metrů, což z procházky po lávkách činí mírně nebezpečnou a dobrodružnou záležitost. Každý náš krok je velmi opatrný, provázený pochybnostmi, zda nás zvětralý a rostlinami prorostlý materiál udrží. Přecházet po nich oba současně si netroufáme. Varování, že vstup na stezku je pouze na vlastní riziko, je zde zcela oprávněně.

Přejít některé lávky byl téměř adrenalinPřejít některé lávky byl téměř adrenalin - Foto: Jaroslav Kořán
Postprodukce: Čtyřhranka

Závratná však není jen hloubka propastí pod námi, ale i krása celého tohoto místa. Je horký červnový den, v rokli je přesto příjemný chládek a vlhko. Bohaté rostlinstvo pohlcuje vše kolem sebe, prorůstá skalami, kmeny padlých stromů i tvrdým železobetonem lávek, které se pomalu, ale nenávratně drolí na drobné kamení. To pak po částech opadává do hloubi strže, kde ho zasypává uschlé bukové listí. Příroda dala, příroda vzala.

Lávková stezka je krátká, má jen dva kilometry, a tak po jejím důkladném prozkoumání míříme do nedaleké skalní průrvy, které dal zakladatel keše umístěné uvnitř název Ledová jeskyně (GC2FG2M). Brzy poznáváme, že úzká chladná spára nezískala své jméno náhodně. V sevření skalních věží se drží zima a vlhko. Jediný paprsek slunce prostupující tenkou stropní štěrbinou rozděluje tmu napůl, světla je však málo a nestačí na to, aby se na pískovcových stěnách usadily drobné vlhkomilné rostliny. Jeskyně je pustá a tmavá.

Tahle lávka byla jednou z nejzachovalejších V sevření skalních věží

Celá procházka je krátká a nenáročná, vhodná pro všechny, kteří mají rádi lehce dobrodružnější terén. Zchátralé Vidimské lávky jsou přírodní raritou, která ve spojení se skalami, listnatým lesem, kapradinami a mechy vytváří výjimečnou kombinaci, jejíž obdobu by člověk v České republice hledal těžko. Je však otázkou, jak dlouhý život lávky ještě budou mít. Už nyní jsou některé z nich ve velmi havarijním stavu a hrozí jejich zřícení. Na druhou stranu, pokud bude stezka jednou opravena, přijde tím o svůj jedinečný zpustlý a zarostlý vzhled, který dává jejímu návštěvníkovi pocit, že je v džungli či deštném pralese. A právě díky tomu je toto místo tak výjimečné a krásné.

Okruh po Vidimských lávkáchOkruh po Vidimských lávkách - Po rozkliknutí lze mapu zobrazit na Mapy.cz


Pokud chcete dostávat upozornění na nové články na mém blogu, přejděte prosím na odkaz zde: Odebírat novinky

Galerie k článku Stezka odvahy po Vidimských lávkách

Zpustlá krajina Vidimských lávek
Zpustlá krajina Vidimských lávek
Podívat se dolů chtělo trochu odvahy
Podívat se dolů chtělo trochu odvahy
Schody, které zavál čas
Schody, které zavál čas
Závratně krásné údolí lávek
Závratně krásné údolí lávek
V pohlcení vegetací
V pohlcení vegetací
Příroda dala, příroda vzala
Příroda dala, příroda vzala
Přejít některé lávky byl téměř...
Přejít některé lávky byl téměř...
Kolik času je potřeba na to, aby na...
Kolik času je potřeba na to, aby na...
Lípa srdčitá s opadaným okvětím
Lípa srdčitá s opadaným okvětím
Tahle lávka byla jednou z...
Tahle lávka byla jednou z...
Hlavně se nedívej dolů... :-)
Hlavně se nedívej dolů... :-)
Vchod do Ledové jeskyně
Vchod do Ledové jeskyně
Na konci Ledové jeskyně
Na konci Ledové jeskyně
Pohled vzhůru dával tušit, že je den.
Pohled vzhůru dával tušit, že je den.
V sevření skalních věží
V sevření skalních věží
Cestou z Vidimských lávek
Cestou z Vidimských lávek

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1898121
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Geomatik
Díky za parádní tip. Po letech jsme konečně měli cestu kolem a stezku si prošli. První lávka je zřícená, ale skalní průrvu lze překonat dlouhým krokem či skokem. Zbytek stezky je celkem dobře průchodný, stále stojí za návštěvu.
Beránci
Lávky jsme omrkli dnes 26.12.2018. Byl to super zážitek, který si rádi zopakujeme pro změnu třeba v létě.
Markéta Dobešová
Čau, super, že jste si to užili (a že jste to přežili :-D)! Lávky jsou fajné v každé roční době.
Dík za odezvu, jsem ráda, že článek posloužil. ;-)
Čau!
David Endoto
Super tip.
Dnes jsem to prolezl tam i zpět. Vše drží ( mám 90 kg ). Větší adrenalin jsou místa, kde lávky nejsou a chodí se po bortícím se svahu. Finálku jsem vypočítal až na 5 pokus. Hodně štěstí při hledání dalších cest.
Endoto
Tomáš M
Díky za krásný tip, Kokořínsko mám moc rád, ale o lávkách jsem nevěděl. Jsou už ve špatném stavu, ale vypadají, že ještě něco vydrží. Vše dobré do dalších cest.
P.S. pro Patrika: Platí se jen odvahou :-).
Markéta Dobešová
Tomáši, díky za komentář! :-)
Lávky jsou super, někdy se tam musím zase podívat. Jsem ráda, že Vás článek inspiroval k cestě za nimi.
Také přeji hezké výlety a pěkné dny.
Zdraví Markéta
Patrik
Ahoj , chtěl jsem se zeptat jestli se za ty lávky něco platí ?
Markéta Dobešová
Dobrý den, Patriku,
omlouvám se za opožděnou odpověď. Ne, na lávkách se nic neplatí. Přeji hezký výlet. ;-)
Tomáš
Ahoj Markétko, dík za super tip na výlet. Bylo to parádní. Kdyby jsi chtěla malinko zavzpomínat, tak se můžeš mrknout na krátké video: https://www.youtube.com/watch?v=UdKA8-Xf4cA
Ještě jednou díky moc!
Markéta Dobešová
Ahoj Tomáši,
opožděně, ale děkuji za komentář! :-)
Video je super, ráda jsem si zavzpomínala. Jsem ráda, že jsi tam vyrazil a že sis výlet užil. Vidimské lávky jsou parádní. ;-)
Pavel
Ahoj Markéto, včera jsme s kamarádkou vyrazili na geovýlet na Vidimské lávky a okolí dle Tvého doporučení zde v blogu a opravdu jsme si to užili. Dopoledne bylo vcelku pěkně, i když chladno, takže jsme pochodovali po lávkách vcelku bezpečně, ale každopádně to adrenalin byl;-). Dolů z lávek jsme se raději při přechodu nedívali. Na konci jsem se pokoušel i lehce metodou BF odlovit multinku, leč bez úspěchu. Nedaleká ledová jeskyně byla nádherná, takže jsme s nadšením dále pokračovali na žlutou tur. značku a dokončili plánovaný okruh.Díky moc za tip:-)
Markéta Dobešová
Ahoj Pavle,
omlouvám se za opožděnou odpověď.
Jsem ráda, že vás článek inspiroval v tom, kam vyrazit. Vidimské lávky jsou super ;-).
Multina je už dlouho neudržovaná, ale co tak sleduji, tak si hledači vždycky nějak poradili, vaše DNF mě mrzí. Na druhou stranu, aspoň je o důvod více vyrazit tam znovu, ne? ;-) Snad by vám někdo z předešlých logujících poradil, já už bohužel souřadnice nemám...

Zdravím a jsem ráda, že jste si výlet užili. :-)
Mirek N.
Máš ráda divokou přírodu, tak to se Ti Ploučnice určitě bude líbit. Ale ať Vás tam jede víc, tahle řeka dokáže být i nebezpečná.
Navíc to nebude jen o pádlování, ale i o lovení :-D, nejednou přímo z lodi!
Já romány do logů nepíšu, ale jedna keška mne donutila trochu více se rozepsat. Snad Ti napoví o Ploučnici více...
Markéta Dobešová
Moc pěkné! Teď mám chuť se na Ploučnici vypravit co nejdřív :-). Snad se to podaří koncem prázdnin. Díky za tip a za pěkné počtení v logu ;-).
Mirek N.
Ahoj Markéto,
když jsem si prohlídnul ty krásné fotky, z nichž přímo vyzařuje síla lesa, tak mne hned napadlo srovnání s Ploučnicí, kterou jsme jeli minulý týden.
Absolutní divočna, popadané kmeny přes řeku, porostlé polštáři mechu, nepřístupné břehy, řeka mizící v tunelu z vrbového houští...
Doufám, že se někdy vypravím i na Vidimské lávky, vypadají kouzelně. Díky.
Markéta Dobešová
Ahoj Mirku,
o Ploučnici jsem už dost slyšela, hlavně díky legendární Průrvě ve skále. Už tak půl roku se chystám tam vypravit, což zatím odkládám, ale navnadil jsi mě, tak doufám, že se tam brzy pojedu podívat.
Přesně takovou přírodu mám ráda. Takovou, která si dělá co chce, roste jak se jí zlíbí a nikdo jí v tom nebrání ;-).
Lávky jsou super, tam se Ti bude líbit. A pak se ještě vyprav na Cimrmanovu jeskyni, budeš to mít blízko a tam je taky fajn. :-)

Užívej léto a pěkných výletů!
Pavel M.
Krásný fotky, krásné přírody. Budu muset připravit foťák a vyrazit - někdy.
Markéta Dobešová
Dobrý den, Pavle, díky za reakci.
Tam to opravdu stojí za návštěvu. Jako fotografovi by se Vám tam líbilo ;-). Máte hezké webovky, díky za zajímavý odkaz.
George0160
Jo kdyz se tak divam na ty fotky tak to musel byt supr zažitek,takova nedotčena krajina to je něco,no nevim ty výšky to musel byt mrazivy pocit ...ja Ti povim navštevujes fakt zajimava místa. Jirka:-):cool:
Markéta Dobešová
Čau Georgi,
dík za komentář. ;-) Stezka je sice krátká, ale o to více zajímavá, vypadá to tam jako v džungli. Někdy se tam vyprav, bude se Ti tam líbit. :-)
Zdraví Markéta
klimbim
Opravdu moc pěkný článek. Taky jsem si zavzpomínal, jak jsem zdolával všechny lávky a to na podzim, kdy bylo vše krásně romanticky zapadané listím (bohužel i lávky). Cestu jsem absolvoval se čtyřnohým přítelem, který si to užíval, ale občas rád zavítal ke mě do náruče. Keš jsem doteď nenašel, asi chyba výpočtu, tak musím na lávky zavítat ještě jednou, ale to nebude vadit. Rozhodně stezku odvahy doporučuji a ledovou jeskyni samozřejmě také! Klimbim
Markéta Dobešová
Hezký večer,
díky za milý komentář :-). Lávky jsou jedním z nejzajímavějších míst, jaké jsem v ČR viděla. To se prostě musí vidět...

S keší je to složité, počet lávek již dávno nesedí, tak Ti můžu poslat souřadnice, jestli o to projevíš zájem ;-). Nicméně bude možná jistější si o ně napsat někomu z čerstvě odlovivších. Já jsem keš ulovila přesně před rokem a mám pocit, že to byla jen náhradní petka, kterou tam někdo dal, protože se pak v lozích někdo zmínil, že našel krabici s logbookem, ve které byl poslední zápis z roku 2012... V každém případě ale můžu pomoci s tím, co mám k dispozici já.

Kokořínsku zdar! :-)
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace