Domů » Zápisník » 2022 » leden

Chumelenec pondělí 31. leden, 2022 / 0 komentářů

Meteorologové varují: Na horách bude sněžit celý den, hrozí náledí a sněhové jazyky. Kolaps veškeré dopravy. Návěje na silnicích. Sněhová kalamita. Konec světa. Pokud dnes nikam nemusíte, nevycházejte z domu. Odložte své cesty na lepší počasí.

Mráz a sněhová vánice, bílá tma kam se člověk podívá. Balím Šmufíka do teplého kožíšku. Půjdeme na procházku, vysvětluji dítěti. Do lesa. Maminka ti ukáže, kudy jako malá jezdila na lyžích. Vážu Šmufíka do nosítka, zapínám si popruhy na těle. Včera celý den nejezdily vlaky. Potrhané troleje a popadané stromy. Tak dneska půjdeme pěšky.

Epidemiologové varují: Počet nakažených raketově stoupá. Pandemie je na vzestupu. Vědci objevili novou mutaci. Čísla, grafy, statistiky mrtvých. Už dva roky v kuse. Noste roušky, dezinfikujte si ruce. Pokud můžete, pracujte z domova, vyhýbejte se kontaktu s lidmi a nevycházejte z domu.

A půjdeme daleko, za kopečky, povídám dítěti. Mají tam hospůdku, tam si sedneme a dáme si do nosu. Maminka si dá svíčkovou a ty si dáš mlíčko. Oblékám si otcův starý kožich. Je nejteplejší a vejdu se do něj s dítětem v nosítku. A pak půjdeme do cukrárny, Šmufíku, a koupíme tátovi zákusky. Až budeš větší, budeme spolu jezdit po cukrárnách a budeme mlsat. Navštívíme všechny cukrárny v republice.

Kluk je zababušený v kožíšku, přitisklý na mé tělo jako klokánek v kapsičce. Pamatuji si, jak jsme ho vezli z porodnice domů. Tehdy taky sněžilo, ale ne tak moc jako dnes. Joe přijel do nemocnice s kočárkem, a když ho viděla sestra z novorozeneckého, zhrozila se: No snad nejdete domů pěšky?? Jdeme, my na to. To nemůžete! povídá. Venku sněží a je tam mínus jedna! Koukli jsme na sebe. Aha, tak my tady počkáme do jara. A šli jsme.

Chodíme na procházky každý den. Deset, někdy i dvanáct kilometrů. Nečekáme, až bude svítit sluníčko, až lidi nebudou nemocní, až bude jaro, až vlaky nebudou mít zpoždění, až bude svět lepší, hezčí, šťastnější. Chodíme na procházky každý den.

Vycházím z domu, venku chumelenec.

Život je dnes.

ChumelenecChumelenec ve Vlachovicích


Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace