Domů » Zápisník » 2023 » listopad

Druhá korektura knížky sobota 18. listopad, 2023 / 3 komentáře

Obálku schovávám do kočárku a natahuji krok. Dosud jsem ji nechala neporušenou, ačkoli mám svědivé nutkání ji ihned otevřít. Ne, tady ne, odmítnu se skoro kázeňsky, to chce někde v klidu. Teprve když se usadím v kavárně, když si dítě hraje v herničce a chvilku nic nechce, položím na stůl zapečetěný arch a opatrně ho rozlepím. Vytahuji tlustý fascikl potištěných a ručně popsaných papírů. Fíha. Tak takhle tedy vypadá první "výtisk" mé knížky.

Přišla druhá korektura.

Korektory jsem měla dva, své přátele Petra a Petra. Zvolila jsem je schválně, neboť jsem věděla, že v soudech mého textu budou vůči sobě kontrastní. Zatímco Petr má mé texty rád, čte je a sdílí je, a dokonce si z nich občas něco zapamatuje, co pak přejme do své rétoriky, tak Petr je k mým textům kritický, má k nim výhrady, neustále s nimi vede dialog a má tendenci mě stylisticky i jazykově opravovat. Oba jsem stejnou měrou potřebovala. Petra proto, aby mě povzbudil a řekl mi, proč je moje knížka dobrá, a Petra proto, aby mi vrátil sebereflexi a řekl mi, proč moje knížka není dobrá. A předně - Petr i Petr jsou trekaři a poutníci, a tak jsem věděla, že budou mým textům rozumět do hloubky, navíc budou věcní a jejich poznámky budou cenné.

A dnes tedy přišel dopis od Petra. Od kritického Petra. Ten mě rozcupuje, ten mě ztrhá, myslím si, to zas budu chtít celou knížku hodit do kamen. Papíry sviští, čtu poznámky, a hle - ono to není tak zlé! Dokonce i sem tam nějaký smajlík se na mě usmál. Tady něco opravit, něco přepsat, vyškrtnout, změnit, zjednodušit, rozepsat, a celkově to víc provázat. A pak hlavně zkrátit, zkrátit, zkrátit.

"Petře, řekni mi, je to vůbec ke čtení?" zeptala jsem se ho poté, co mi půl hodiny do telefonu rozebíral stylistické chyby.

"Mně se to líbilo," odpověděl.

Prošla jsem! Bídně a jen taktak, s ušima odřenýma a očima zavřenýma. Ale můj přední kritik neřekl - hoď to do kamen. Dokonce na pár místech řekl - tohle je dobrý. Ještě je na tom mraky práce, bezpočet nocí, kdy budu psát až do svítání. Ale ono to půjde! Má to naději!

Druhá korekturaDruhá korektura



Díky všem, co to tu ještě nezabalili středa 15. listopad, 2023 / 0 komentářů

Díky za odezvu Mirasovi, Vaškovi Krouparovi, Mufovi, Petru Hruškovi, Aleně, Uzlovi a Skippimu.

Jen pro vás tu ty stránky ještě nějaký čas nechám.



Haló, je tu někdo? čtvrtek 2. listopad, 2023 / 11 komentářů

Chodí sem vůbec někdo?

Už delší dobu mám chuť to tady celé zabalit.

Jestli tu někdo jste, ozvěte se.


Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace